Drijvend Droomhuis

Even voorstellen 
Magnificent is de met veel liefde en aandacht gebouwde watervilla van Linda en haar gezin. Ze woont er met haar dochter Bobbie Ann en zoon Boy en hun partners. Locatie: de Noord-Hollandse Westeinderplassen.

GESCHIKT ONTWERP
Het bouwavontuur van deze bijzondere ark begon in 2007 met de aankoop van een stuk grond aan de Westeinderplassen en een speurtocht naar een geschikt ontwerp. Destijds woonde Linda met haar gezin ook al op het water, in een kleine, oude woonark op dezelfde plek. Linda: “Op internet ontdekten mijn man Frans en ik een ontwerp van architect Alexander Henny, de Walvis. Toen we contact met hem opnamen, vertelde hij dat dit ontwerp niet was gerealiseerd. Zo werd deze tekening met z’n vloeiende lijnen het uitgangspunt voor onze ark. In zijn eerste ontwerp voor ons had Alexander leisteen en hout voor de buitenkant gekozen. Zelf hadden we ook rondgekeken naar mooie materialen en geoxideerd koper ontdekt. Die groenige tint daarvan past perfect bij grijze leisteen. Wij bedachten er een koperen voordeur bij.”


EIGEN DRAAI
De splitlevelindeling, het ‘wooneiland’ in het midden van de boot, de loop van de trap en de leuning, de verlichting, de scharnierloze deuren en de greeploze kasten zijn door de architect bedacht. Alles om ervoor te zorgen dat de aandacht naar de boot én naar het uitzicht gaat. Want in praktisch elke ruimte is er connectie met het water. Hetzij frontaal en groots, hetzij slim en klein, maar het effect is immer indrukwekkend. Linda: “Voor de afwerking van de binnenkant had Alexander een vrij strak ontwerp in gedachten, met meer wit. Daar wilden Frans en ik onze eigen draai aan geven. We wisten precies wat we wilden. Terwijl de tekening werd afgerond, zochten we een arkenbouwer. We kwamen uit bij Spruyt Waterwoningen in Heerenveen (NL). Vanaf ons eerste bezoek in 2012 voelde het goed: een werf die vakmanschap hoog in het vaandel draagt. Uiteindelijk duurde de bouw van de ark vijf jaar. Best een heftig proces: heen en terug naar Heerenveen is drie uur rijden, en Frans had het altijd druk met ons bloemenbedrijf. Toch gingen we iedere twee weken kijken.”

 


LANDELIJKE STIJL?
“In de ruwbouwtijd, inmiddels 2015, kwamen we in contact met Carla van der Kwaak van Wonen by Esatto. De landelijke stijl van Esatto had ik in woonbladen gezien. Maar dat was altijd in huizen. Ik vroeg me af of deze stijl ook realiseerbaar was in een ark. ‘Natuurlijk’, zei Carla spontaan. Fijn was ook dat zij en ik meteen een klik hadden. Vervolgens zijn we samen naar Heerenveen gegaan om van alle ruimtes de kleuren en materialen te bespreken”, aldus Linda. Carla valt haar bij: “De vloerkeuze is als eerste gemaakt: Castle Stones in Old Grey, Bricks op de trap – licht in gewicht, dus perfect voor op een ark. Ik kan ter plaatse goed in kleuren denken, alles zit in mijn hoofd. Esatto is al tien jaar Pure & Original-dealer en ik zag meteen voor me welke verfkleuren en -soorten hier goed tot hun recht zouden komen. Als je zoals hier zoveel licht hebt, dan is wit heel hard. Een donkere kleur zorgt voor een warme, geborgen sfeer, zeker als je het plafond ook meeneemt in dezelfde tint. Behalve kleuren bespreken en stalen maken, moest ik ook vakmensen in Friesland zoeken. Esatto zit in Rijnsburg (NL), qua reistijd naar Heerenveen was dat geen optie. In mei 2016 ging ik aan de slag: bijna een jaar lang ging ik er eens in de twee weken naartoe, soms ook op zondag.”

TWEE DAGEN VAREN
Linda: “Omdat de bouw zo lang duurde, waren we het op een gegeven moment wel zat. Het was mei 2017, de architect en de botenbouwer wilden de ark nog verder perfectioneren. Maar onze oude woonboot zonk bijna, het was tijd voor de overtocht. De ark is toen in twee dagen van Heerenveen hier naartoe gevaren. Die route volgde ik met de auto, de eerste dag met mijn zus, de tweede dag met de kinderen – een hele belevenis. Frans wachtte ons langs de Ringvaart – die grenst aan de Westeinderplassen – op om onze droom voorbij te zien varen richting ligplaats. Toen de ark eenmaal op zijn plek lag, moest binnen alleen alles nog worden afgekit.” “Voor de vaartocht durfden we dat niet aan, we waren bang dat de voegen zouden scheuren,” vult Carla aan. Linda: “Voordeel van dat de bouw zoveel tijd in beslag nam, is dat we ruimschoots de gelegenheid hadden om alle meubels en accessoires uit te zoeken. Alleen buiten zijn nog vlonders gelegd en de tuin eromheen is aangepast zodat deze bij de ark past.”

 

ONVERWACHTE WENDING
Linda: “Uiteindelijk is alles zo goed gelukt, de samenwerking met alle partijen was perfect. Het was echt een droom van Frans en mij. We hadden ook een toepasselijke naam voor de ark bedacht: Magnificent, naar een nummer van U2. Uiteindelijk heeft Frans hier nog geen drie jaar gewoond, eind 2019 overleed hij totaal onverwacht. Inmiddels heeft onze zoon het bloemenbedrijf overgenomen en is onze dochter haar eigen online boeketterie, BloomitUp, begonnen. Mijn creativiteit komt langzaam maar zeker terug. Van huis uit ben ik bloemiste en ik vind het leuk om de (droog)boeketten voor BloomitUp te maken. Er staat een vintage werkbank achter de bank, aanvankelijk voor de sier, maar nu doet hij weer dienst.”

 

“Een donkere kleur zorgt voor een warme, geborgen sfeer” - Linda, bewoonster

“De vloerkeuze is als eerste gemaakt: licht in gewicht, dus perfect voor op een ark” - Linda, bewoonster

 

“De toepasselijke naam Magnificent is genoemd naar een nummer van U2” - Linda, bewoonster

Bekijk hier alle producten

Wonen Landelijke Stijl - Foto's: Iris Floor - Tekst: Renate Wilms - In samenwerking met Pure&Original Paint

Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal € 0,00
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods

Liquid error (layout/theme line 147): Could not find asset snippets/product-customizer-asw.liquid